Тренировъчни програми

Зумба

Анита Рахова

Групови спортни занимания по Зумба в Академика Джим

Тренировъчната програма ZUMBA FITNESS е специфична по рода си комбинация от фитнес и танци, вдъхновена от латиноамериканската култура. Тя е създадена от колумбийския танцьор и хореограф Алберто (Бето) Перез, вдъхновена от страстта му към латино музиката и фитнеса и официално е представена като тренировъчна програма през 2001 г. ZUMBA FITNESS включва различни тренировъчни техники: аеробни упражнения, упражнения за мускулна сила, интервални тренировки. Изпълнявани в комбинация, те тонизират мускулите, помагат за контролиране на кръвното налягане, подобряват външния вид, баланса и стойката, повишават нивото на кислород в кръвта, увеличават гъвкавостта и обхвата на движението, и намаляват нивото на стрес.

Резултат: Програмата ZUMBA FITNESS се базира на уникален, изключително ефективен метод на неравномерни натоварване. Тя комбинира тонизирането на мускулите и изгарянето на мазнините от аеробните упражнения с ползите от физическото натоварване при интервалните тренировки. Това увеличава изразходваните калории и допринася за подобряване на метаболизма и състоянието на сърдечно-съдовата система. Танцовите движения, осигуряващи аеробно натоварване, спомагат за цялостното оформяне и стягане на тялото. Упражняват се всички мускулни групи като седалищните мускули, мускулите на краката, ръцете, корема, както и най-важния мускул в тялото – сърцето. ZUMBA FITNESS тренировката действа еднакво ефективно на физическо и психическо ниво – тя подобрява координацията и баланса, повишава жизнения тонус и самочувствието, освобождава стреса.

Степен на натоварване: В ZUMBA FITNESS тренировката се редуват хореографии с различен ритъм, темпо и степен на натоварване, така че независимо от физическата си подготовка, всички участници могат да се чувстват комфортно. Движенията във всяка отделна хореография са съчетани така, че да създават равномерно натоварване на цялото тяло и да включват всички мускулни групи. Това, което я отличава от останалите тренировъчни програми, е фактът, че тя е "тренировка под прикритие" - тренировка с видими резултати, но провеждана в "парти формат". Така трениращите се забавляват, без да чувстват, че се натоварват.

Фактор на координация: Висок. Програмата ZUMBA FITNESS се базира танци, изискващи следване на определена хореография и ритъм. Независимо от това движенията и танцовите стъпки се представят в лесен за следване и забавен формат, предразполагащ участниците да заучават лесно нови хореографии без да изпитват дискомфорт.

Целева група: Програмата ZUMBA FITNESS е подходяща за всички. Тя е достъпна за хора с различно ниво на физическа подготовка и от всяка възраст. Хореографиите са базирани на няколко основни стъпки и това ги прави лесни за следване и достъпни за всички.

Облекло: Препоръчват се дрехи, които не пречат на свободните движения на тялото. Спортният екип трябва да осигурява достатъчно проветривост и комфорт. При избора на спортен екип трябва да се има предвид, че обикновено тя е доста динамична и предполага загряване и изпотяване. Препоръчително е да се използват удобни спортни обувки, предназначени за тренировка по аеробика и/или фитнес. Те трябва да са с гъвкава подметка, да осигуряват стабилност при странични движения и да омекотяват движенията на стъпалото.

Признаци за добър инструктор: Добрият инструктор в началото на часа проверява дали има начинаещи в групата и запознава новодошлите с особеностите на ZUMBA FITNESS тренировката. Той подготвя трениращите преди всяка промяна в движението вербално или посредством специфични знаци, подсказващи кое е следващото движение и броя на повторенията му. Тренировката започва със загряване на всички мускулни групи, подготвяйки ги за последващо натоварване, и завършва с разтягане.

Препоръки към начинаещите: Ако сте за първи път на тренировка по ZUMBA FITNESS, се старайте да изпълнявате движенията на инструктора от загряването, защото това ще ви предпази от травми по време на тренировката. Тъй като хореографиите използват елементи от различни танцови стилове (салса, меренге, кумбия, регетон, хип-хоп и др.), не се обезкуражавайте, ако не успявате да разберете и запомните всички движения от самото начало. Това не е приоритет в часовете по ZUMBA FITNESS! Следете вербалните и невербални знаци на инструктора. Старайте се да слушате и следвате ритъма на музиката и преди всичко - да се забавлявате, усмихвате и да се чувствате добре сякаш сте на парти с приятели! Обръщайте внимание на дишането си. Ако темпото е прекалено високо за Вас, си давайте почивки като намалите интензивността на движение, но без да спирате да се движите. Тъй като обикновено тренировката е динамична и предполага загряване на тялото и изпотяване, не забравяйте да приемате вода, за да се предпазите от дехидратация.

Новини и събития

Story1
Народни танци
Story1
Очаквайте скоро!
Story1
Академика Джим набира инструктори

Промоции

Story1
Играй и спечели с Академика Джим
Story1
Отстъпки за абонаментни карти
Story1
Отстъпки за хранителни добавки
Copyrights © 2015 & All Rights Reserved.
Go to Top